Χρονολόγιο επιλεγμένων εκθέσεων του ΒΧΜ μέχρι το 2010
Πολιτισμικές συναντήσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον «ταξίδι» στην Κίνα προσέφερε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο ελληνικό κοινό, το καλοκαίρι του 2006, με την έκθεση «H Kίνα των Tang, μια χρυσή εποχή (7ος -10ος αιώνας μ.Χ.)».
Η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που είχε εγκαινιαστεί τον Αύγουστο του 2004 με την έκθεση «Αρχαία Ελλάδα: Θνητοί και αθάνατοι» στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, συνεχίστηκε με μια έκθεση αφιερωμένη στην Κίνα της αυτοκρατορικής δυναστείας των Tang.
Πώς ένα ελληνικό, εθνικό μουσείο που αφηγείται την ιστορική διαδρομή μιας άλλης σπουδαίας αυτοκρατορίας, της βυζαντινής, προσεγγίζει τη χρυσή εποχή της κινεζικής ιστορίας;
Μια έκθεση-σταθμός για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Η έκθεση ήταν κάτι νέο για το Βυζαντινό Μουσείο. Για πρώτη φορά το Μουσείο φιλοξένησε στους χώρους του μια έκθεση της οποίας το θέμα δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένο με τις συλλογές του. Τα αντικείμενα προέρχονταν από τα σημαντικότερα μουσεία της Κίνας: το Εθνικό Μουσείο της Κίνας, το Περιφερειακό Μουσείο του Χενάν, την Ακαδημία των Σπηλαίων του Λονγκμέν και το Μουσείο Ιστορίας του Σαανσί. Το Βυζαντινό Μουσείο ανταποκρίθηκε με δημιουργικό τρόπο στην εκθεσιακή αυτή πρόκληση εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πρωτότυπες πληροφορίες για τις παράλληλες διαδρομές των δύο αυτοκρατοριών, των Tang και της βυζαντινής. Το Μουσείο έδωσε, με αυτόν τον τρόπο, μια νέα διάσταση στην ίδια την έκθεση, που είχε ταξιδέψει και αλλού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο τότε διευθυντής Δημήτρης Κωνστάντιος, η «Κίνα των Tang» ήταν πραγματικά ένα «παράθυρο στον κόσμο».
Τι ενώνει και τι διαφοροποιεί τις δύο αυτοκρατορίες στις διάφορες πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων τους; Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια ο «δρόμος του μεταξιού» ένωνε την ανατολή με τη δύση και ότι, ειδικά για την εποχή των Tang, μαρτυρείται παρουσία βυζαντινής αντιπροσωπείας στην κηδεία της αυτοκράτειρας Γου Τζετιέν. Τι άλλο ανακαλύπτουμε όμως αν στρέψουμε το βλέμμα στα ανατολικά όρια της βυζαντινής επικράτειας κατά τον 8ο και 9ο αιώνα, την εποχή των Tang, όταν η αραβική εξάπλωση ανακόπτει τους δρόμους επικοινωνίας του Βυζαντίου με την Κεντρική Ασία και την Κίνα;
Σχόλια
Δυνατότητα σχολιασμού έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες.
Δε βρέθηκαν σχόλια.