Συλλέγοντας χριστιανικά αντικείμενα
Άνθρωπος δραστήριος και ευφυής, που αφιέρωσε τη ζωή του σε ένα πρωτοποριακό για την εποχή του όραµα.Ο Γ. Λαµπάκης γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1854, και ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά του ∆ηµητρίου Λαµπάκη και της Μαργαρίτας Πλατή από την Τήνο. Πέρασε την παιδική του ηλικία, όπως και τα αδέλφια του, με τη μητέρα του και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου. Μεγάλωσε φτωχικά και σε κλίμα βαθιάς θρησκευτικότητας, µε το όνειρο να γίνει παπάς. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και στη συνέχεια χριστιανική αρχαιολογία στη Γερμανία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τη μελέτη και τη διάσωση των Χριστιανικών μνημείων και την προαγωγή των Σπουδών Χριστιανικής Αρχαιολογίας.
Ο Λαµπάκης υπήρξε πρωτεργάτης της ίδρυσης της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ), το 1884. Από το 1885 ήταν ιδιαίτερος γραµµατέας της Βασίλισσας Όλγας, η οποία έθεσε τη ΧΑΕ
υπό την προστασία της.
Κύριο µέληµα της ΧΑΕ υπήρξε η προστασία των χριστιανικών µνηµείων, η συλλογή αντικειμένων αλλά και η σύσταση μουσείου. Ο Γ. Λαµπάκης συνέβαλε τα µέγιστα σε αυτή την προσπάθεια καθώς
ήταν αυτός που συγκρότησε και τεκμηρίωσε τη Συλλογή της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Από το 1891 έως το 1909 ο Λαμπάκης πραγματοποίησε σειρά περιηγήσεων στην Ελλάδα και σε άλλα κέντρα του ελληνικού και χριστιανικού κόσμου. Τα ταξίδια του έδωσαν τη δυνατότητα να δει και να καταγράψει μνημεία αλλά και να συλλέξει αντικείμενα για να εμπλουτίσει τη Συλλογή της ΧΑΕ. Μερικά από τα αντικείμενα αυτά βρίσκονται από το 1923 και μετά στις Συλλογές του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.
Ο Γεώργιος Λαµπάκης επισκέφθηκε διάφορα εντός των τότε ελληνικών συνόρων αλλά και άλλα κέντρα του ελληνικού και χριστιανικού κόσμου. Μερικοί από τους σημαντικούς προορισμούς των περιοδειών του ήταν η Θεσσαλονίκη, το Άγιον Όρος και η Βέροια το 1901, η Μακεδονία, η Θράκη και η Κωνσταντινούπολη το 1902, οι Κυκλάδες το 1904, οι Άγιοι Τόποι το 1905, η Μικρά Ασία το 1906-1907.
Ο Λαµπάκης κατέγραφε συστηματικά τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες και εντυπώσεις, την περιγραφή των μνημείων που επισκεπτόταν, ενώ φωτογράφιζε μνημεία και τόπους. Επιπλέον,συγκέντρωνε αντικείμενα σχετικά µε την ιστορία του Χριστιανισμού. Με τις συστάσεις της Εκκλησίας και του κράτους παρότρυνε ιερείς και μοναχούς να του παραδώσουν αντικείμενα που δεν ήταν πλέον σε χρήση. Η τεράστια αυτή συλλεκτική προσπάθεια απέδωσε, καθώς ενισχύθηκε επιπλέον από δήμους και ιδιώτες.
Κατά κύριο λόγο εκκλησιαστικά. Εκτός όμως από αυτά, συγκέντρωνε και άλλα τεκμήρια του Χριστιανισμού, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω της ιδιοτυπίας τους. Συνέλεξε, για παράδειγμα, νερό από τον Ιορδάνη ποταμό, ένα κλαδί ελιάς από το όρος των Ελαιών, ψηφίδες από διάφορους ναούς κ.ά.
Τα αντικείμενα αυτά ο Λαµπάκης τα αντιμετώπιζε ως «μουσειακά», τα τεκμηρίωνε συστηματικά και στη συνέχεια τα ενσωμάτωνε στη συλλογή της ΧΑΕ. Τα περισσότερα βρίσκονται σήμερα στις Αποθήκες του Βυζαντινού Μουσείου.